dinsdag 18 januari 2022

Vallen, reven en trimlijnen weer naar origineel

 Projectje 2 is het aanpassen van de lay-out voor vallen en trimlijnen rond de mast.


Zoals op de vorige foto met nieuwe bakstagen is te zien heeft deze X-79 twee lieren links en rechts op het kajuitdak met stoppers ervoor. Erg veel voorkomende lay-out, dus in eerste instantie ben ik er lekker mee gaan varen. In de praktijk werkt het toch niet zo goed. Bij de relatief kleine X-79 zit de giek ook nog eens vrij laag boven de opbouw....dus je staat een beetje gebukt klem onder de zwaaiende giek een zeil omhoog te lieren. Daarbij liepen blokken en keerblokjes niet best meer, dus ideaal was het niet.

Orgineel heeft de X-79 een enkele lier en stoppers op de coach van het schuifluik. Daardoor sta je wat dieper in de kajuit ( zo diep is dat niet bij een 26" racer ) en heb je alle ruimte. Ook gaan vrijwel alle vallen, reven en trimlijnen dan ook zonder organizer direct naar de stoppers. Verder vind ik het wel handig dat alle touwwerk direct in de kajuit valt en je niet meer tussen linker en rechter lier hoeft te wisselen.





. Ik had de coach verleden jaar al opgeknapt en fors verstevigd, dus die is nu sterk genoeg voor montage beslag. Rest van het kajuitdak is nu leeg, binnenkort gaan de gaatjes dicht en komt er nieuwe antislip op. Aan de mastvoet komt een serie kogellager blokken voor alle "belaste" lijnen, zoals vallen en reven, zodat ook dat wat beter gaat lopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten